Chili con carne med vispad smetana och lime

recept av kocken Alexandra Zazzi

Ingredienser till 4 portioner

  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk chilikrydda (hetta efter smak)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten gul lök
  • 0,5 selleristjälk
  • 1 bit Habanero eller annan valfri chili (styrka efter smak)
  • 250-300 g högrevsfärs
  • matolja att steka i
  • 1 burk vita stora, kokta bönor i vatten
  • 1 burk röda, kokta bönor i vatten
  • 1-2 tsk balsamvinäger, smaka av

    Topping, vispad smetana:
  • 1-1,5 dl smetana
  • 1 ekologisk lime
  • färsk koriander
  • Smaka av med salt och nymalen svartpeppar
  • 0,9 dl Betavivo/portion

Gör gärna så här:

Tag en torr stekpanna och rosta spiskummin, paprikapulver och chilipulver.

Lägg sedan i olivolja och tomatpuré, rör om 1 minut, finhacka vitlök, selleri, chili och lök och låt svettas några minuter utan att få färg. Häll i tomaterna och låt sjuda 10-15 minuter, mosa gärna med en puréstomp för att finfördela tomaterna, smaka av med salt och peppar.

Tag en torr stekpanna och rosta spiskummin, paprikapulver och chilipulver. Lägg sedan i olivolja och tomatpuré, rör om 1 minut, finhacka vitlök, selleri, chili och lök och låt svettas några minuter utan att få färg. Häll i tomaterna och låt sjuda 10-15 minuter, mosa gärna med en puréstomp för att finfördela tomaterna, smaka av med salt och peppar.

Under tiden tag fram en kastrull och stek färsen på hög värme i lite olja tills det börjar få färg. Salta och peppra. Skölj bönorna i kallt vatten och häll i rör om och häll sedan i den kryddiga tomatsåsen. Låt sjuda ytterligare minst 10 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar samt ev mer chili.

Under tiden tag fram en kastrull och stek färsen på hög värme i lite olja tills det börjar få färg. Salta och peppra. Skölj bönorna i kallt vatten och häll i rör om och häll sedan i den kryddiga tomatsåsen. Låt sjuda ytterligare minst 10 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar samt ev mer chili.

Tips! gör alltid dagen innan, kyl ned och värm upp igen.

Topping
Vispa smetana tills det blivit hårt, riv i skal från ekologisk lime. Smaka av med salt och peppar.
Toppa chilin tillsammans med färsk koriander, en klyfta lime och dagens portion av Betavivo.