Kolesterol och diet

Ändringar i din kost kan bidra till en sänkning av kolesterolet samt en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt eller stroke.

Ändringar i din kost kan bidra till en sänkning av kolesterolet samt en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt eller stroke. En ökad förståelse för vad man ska undvika och vad som ska läggas till i ens matvanor är ett första steg till att kunna sänka kolesterolet på ett naturligt sätt. Mycket handlar om att vara smart och inte falla i fällor på grund av okunskap. En stor mängd grönsaker och frukt bör alltid ingå i kosten. Snabba kolhydrater resulterar nödvändigtvis inte i en ökning av kolesterolet, men på grund av den snabba upptagningen i magen  känner man fort av hungern igen – vilket i sin tur resulterar i att man äter mer.

Livsmedel som hjälper sänka kolesterolet är:

Fiber

Alla människor med eller utan högt kolesterol bör äta fiberrik kost. Havre och korn innehåller en speciell fiber, betaglukan, som naturligt sänker kolesterolet. Betaglukan bildar en gel tarmen som binder gallsyra och tar det med sig ut ur kroppen naturligt. Levern måste  då producera mer gallsyra och använder då överflödet av det ”onda” LDL kolesterolet i blodet till detta. Resultatet är en minskning av LDL- och totalkolesterolet i blodet. För att sänka kolesterolet med hjälp av betaglukan, krävs att man får i sig minst 3 gram per dag, vilket kan vara svårt med hjälp av vanlig kost. Som ett exempel krävs det minst 3 stora portioner havregrynsgröt för att komma upp i denna mängd. Betavivo havrehjärtan är framtagna på ett unikt och patenterat sätt för att säkerställa att varje portion innehåller 3 gram betaglukan, den mängden som krävs för att aktivt sänka kolesterolet.Studier visar en sänkning av LDL- och totalkolesterol med upp till 10-15% efter två till tre månaders användning av Betavivo havrehjärtan.

Frukt och grönsaker

Ät minst 5 portioner frukt och grönsaker per dag, i linje med rekommendationerna för den allmänna befolkningen. En portion är ca. 80g. För att uppnå detta är det bra att börja redan vid frukost med frukt eller bär som ett tillägg till naturell yoghurt och havreflingor.

Omättade fetter

Det finns två typer av omättade fett, enkelomättat och fleromättat. De flesta produkter som innehåller mycket omättade fetter (ex. fet fisk, avokado, oliver, olivolja och nötter) har båda sorterna, men där en av dem överväger. Omega-3 är ett exempel på omättat fett som är bra för hjärtat (förekommer framförallt i fet fisk som lax och makrill). Både enkelomättat och fleromättat fett har en god effekt på kolesterolet och minskar LDL-värdet i blodet. Detta innebär inte att man ska överkonsumera exempelvis olivolja, oavsett om fettet är omättat eller mättat så är det 100% fett och innehåller därmed en stor mängd kalorier.

Livsmedel som bör undvikas

Mättat fett

Kolesterol i livsmedel, såsom från ägg och lever, har väldigt liten effekt på vår kolesterolhalten i blodet. Forskning visar att det snarare är mängden mättat fett som ger en höjning av kolesterolet. Mättat fett finns i smör, späck, kött och animaliska produkter med hög fetthalt såsom korv, fet ost, grädde, mjölk och yoghurt. Dessa är alla fetter som vi behöver skära ned på till förmån för vegetabiliska oljor, nötter och frön samt fisk.

Transfetter

Transfetter är omättade fetter som genom en härdningsprocess omvandlats till mättade fetter. Industriellt framställda transfetter tillverkas och adderas till produkter för att öka hållbarhet och få rätt konsistens på produkten. Transfetter förekommer bland annat i kakor, kex, pajer, pommes frites och godis. Om det i innehållsförteckningen står ”delvis härdat fett” innebär det att varan innehåller transfetter. Dessa är ännu farligare än mättade fetter.

Alkohol

Regelbunden konsumtion av stora mängder alkohol kan höja kolesterol och triglycerider. En liten mängd alkohol kan vara ”nyttigt” men det betyder inte att det hjälper sänka kolesterolet. Därmed är alltid måttlighet att föredra när det kommer till alkohol.