Familjär hyperkolesterolemi

Hos vissa människor beror högt kolesterol på en ärftlig genetisk förändring som kallas familjär hyperkolesterolemi (FH).

En förhöjd kolesterolnivå i blodet är närvarande från födseln och kan leda till tidig utveckling av åderförkalkning och kranskärlssjukdom. FH är den vanligaste ärftliga orsaken till hjärtkärlsjukdom, om en förälder har FH är det 50 procent risk att dennes son eller dotter har det.

 Kost och familjär hyperkolesterolemi

Det finns särskilda rekommendationer för personer med FH gällande livsstil och diet:

  • Ät mindre fett, särskilt mättat fett så som smör, grädde, ost och rött kött
  • Begränsa kolesterolintag från livsmedel till 300 mg/dag (som exempel innehåller ett medelstort ägg ca. 186 mg kolesterol)
  • Ät minst 5 portioner frukt och grönsaker per dag, i linje med rekommendationerna för den allmänna befolkningen. En portion är ca. 80g. För att uppnå detta är det bra att börja redan vid frukost med frukt eller bär som ett tillägg till naturell yoghurt och havreflingor.
  • Ät minst 2 portioner fisk varje vecka, varav en ska vara fet (detta direktiv skiljer sig om man är gravid)
  • Alla livsmedel som innehåller kolesterolsänkande växtsteroler eller stanoler bör tas regelbundet för att vara effektivt. En daglig dos av Betavivo växtsteroler innehåller den dagliga mängden av växtsteroler som behövs för att hjälpa sänka kolesterolet på ett naturligt sätt, läs mer här
  • Ät havreprodukter med kolesterolsänkande betaglukaner. Betaglukan är en löslig fiber som finns i havrekli. Ett dagligt intag av 3 gram betaglukan per dag har en vetenskapligt bevisad sänkande effekt på LDL-kolesterolet. Denna mängd kan nås genom att äta en portion Betavivo havrehjärtan varje dag. Läs mer om Betavivo havrehjärtan här

Familjär hyperkolesterolemi är ett livslångt tillstånd. För barn med FH bör kosten stödjas genom att hela familjen ändrar sina kostvanor. Det är viktigt att tidigt etablera sunda matvanor som en del av en hälsosam livsstil och inte se det som en begränsning. Motion är också en viktig del i en hälsosam livsstil – sikta på 30 minuter per dag, 5 dagar i veckan.