Kolesterol

Kolesterol är en lipid (ett fettämne) och kan beskrivas som en vaxig substans i blodkärlen.

En stor del av kolesterolet produceras i levern, men vi får också i oss kolesterol från animaliska livsmedel så som rött kött, ägg och smör. Kolesterol har en viktig uppgift att producera D-vitamin, hormoner och gallsyra för matsmältningen. Ett överskott kan däremot öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Kolesterol är inte vattenlösligt och kan därför inte transporteras i blodkärlen på egen hand. För att ta sig runt krävs transportkapslar som får ut kolesterolet från levern ut i blodet, dessa kallas för lipoproteiner. De två vanligaste lipoproteinerna som transporterar kolesterol är HDL (High density lipoprotein) och LDL (low density lipoprotein), även kallat det ”goda” och ”onda” kolesterolet.

Andra lipider

Utöver kolesterol finns det även en annan typ av lipid (blodfett) som heter triglycerider. Till skillnad från kolesterol kommer triglycerider endast från maten vi äter, och produceras alltså inte i kroppen. Om man har för mycket cirkulerande triglycerider i blodet så kan även risken för hjärtsjukdomar öka.

Bidragande faktorer till höga halter av triglycerider är framför allt en ohälsosam livsstil, övervikt och i vissa fall även diabetes.

Hur sänker man kolesterolet?

Det går att sänka kolesterolet med hjälp av receptbelagd medicinering, men det finns också receptfria alternativ för sänkt kolesterol. Betavivo havrehjärtan är ett alternativ som är vetenskapligt bevisat att sänka kolesterolet, på naturligt vis utan biverkningar!

Se nedan för att läsa mer om skillnaden mellan HDL och LDL kolesterol, kolesterol och diet, risker med kolesterol och mycket mer!