Frågor & Svar om Betavivo

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om våra produkter.

Innehåller Betavivo Havrehjärtan gluten?

Betavivo innehåller havremjöl, havrekli samt fruktos. Havre is sig innehåller inte gluten, men vi kan inte garantera att vi har glutenfria åkrar samt kan det även finnas spår av gluten i maskinerna. Det är låga halter av gluten och det varierar mellan produktionerna, se nedan jämförelse för mer info:

  • Ett vanligt bröd bakat på vetemjöl innehåller ca 40 000 till 60 000 mg gluten/kg.
  • Gränsvärdet för glutenfritt är 20 mg gluten/kg, produkter som har mindre än det får alltså kalla sig glutenfria. För att kalla sig “Mycket lågt gluteninnehåll” måste produkten ha mindre än 100 mg/kg.
  • Analyserna på Betavivo Havrehjärtans ger ett värde om ca 700 mg/kg, men kan självklart variera beroende på hur mycket av andra sädesslag som har kommit med havren.
Varför finns inte Betavivo Tuggtabletter längre att få tag på?

Betavivo Tuggtabletter har tyvärr utgått ur sortimentet. På grund av bristande försäljning kan vi inte länge tillverka denna artikel. Vi beklagar detta.

Vad innehåller Betavivo?

En dagsportion havrehjärtan består av havremjöl, havrekli och fruktos. Betavivo innehåller 9,5 g kolhydrater, vilket är mindre än 5% av det rekommenderade dagliga intaget enligt livsmedelsverket. Sen är det även stor skillnad på olika kolhydrater eftersom de påverkar blodsockret på olika sätt. I Betavivo är det långsamma kolhydrater i kombination med en hög procent betaglukan-fiber som tillsammans bidrar till ett långsammare upptag av de snabba kolhydrater och en jämnare blodsockerkurva. Detta kan även resultera i en längre mättnadskänsla. Se nedan för komplett näringsdeklaration:

Vem bör äta Betavivo havrehjärtan?

Betavivo kan ätas av de flesta. Innehållet är helt naturligt. De som visat sig uppskatta Betavivo är:

  • De som behöver sänka högt blodkolesterol, som är en riskfaktor för hjärt- kärlsjukdom. Även som komplement till läkemedelsbehandling.
  • De med nedsatt glukostolerans (t ex typ-2 diabetiker) eller i riskzonen (ofta överviktiga med ”pre-diabetes”)
  • De som önskar bibehålla normala kolesterolvärden, i förebyggande syfte.
  • Alla som önskar en långvarig mättnad med få kalorier och lågt GI.
Vad är Betavivo havrehjärtan?

Betavivo havrehjärtan är krispiga havrehjärtan med hög koncentration av betaglukan. Betaglukan från havre sänker kolesterol och blodsocker.

Vad gör Betavivo havrehjärtan unik?

Betavivo havrehjärtan innehåller en högre koncentration löslig, bioaktiv (dvs med egenskaper som krävs för att ge de positiva hälsoeffekter som beskrivs nedan) betaglukan än vanliga havreprodukter, som t ex gryn, kli eller dryck. Framställningsmetoden är unik och ger en produktkvalitet som återfinns endast i Betavivo havrehjärtan.

Ger Betavivo havrehjärtan verkliga hälsoeffekter?

Ja, Betavivo havrehjärtan innehåller betaglukan från havre, som har visats sänka blodkolesterol. Högt kolesterol är en riskfaktor för utveckling av hjärt- och kärlsjukdom. 3 g betaglukan från havre (innehållet i en portion Betavivo havrehjärtan) är den dagliga mängd som krävs för att sänka kolesterol. Intag av betaglukan från havre som en del av en måltid bidrar till att minska blodsockerhöjningen efter måltiden. Båda effekterna är dokumenterat positiva för hälsan. Se referenser

Hur länge bör jag äta Betavivo havrehjärtan?

Ju längre tids konsumtion, desto större sannolikhet att avsedd effekt uppnås. Alla resultat är individuella, men för att sänka blodkolesterolet rekommenderas 2–3 månaders daglig konsumtion, varefter man bör fortsätta för att bibehålla kolesterolnivån. Effekten på blodsocker uppstår efter varje konsumtionstillfälle.

Hur äter man Betavivo havrehjärtan?

Betavivo havrehjärtan har en god neutral havresmak som passar till frukost eller mellanmål, t ex på mjölk, fil eller yoghurt. Smaksätt gärna med bär eller nötter.

Hur doserar man Betavivo havrehjärtan?

I förpackningen medföljer ett mått i papp som rymmer 0,9 dl, vilket ger hela den dagliga dos betaglukan (3 g) som rekommenderas för att sänka högt blodkolesterol.

Hur länge räcker en förpackning Betavivo havrehjärtan?

Förpackningen om 644 g räcker till 28 dygnsportioner. Sedan har vi förpackningen om 15 portionspåsar som då räcker vill 15 dygnsportioner.

Har Betavivo havrehjärtan någon biverkan?

Nej. Personer ovana vid intag av kostfibrer kan uppleva ökad gasbildning. Ta då en mindre portion de första dagarna och drick rikligt med vatten till. Då vänjer sig magen.

Har Betavivo havrehjärtan några kända interaktioner med läkemedel?

Nej. De som använder kolesterolsänkande läkemedel (t ex statiner) kan med fördel komplettera sin behandling med Betavivo havrehjärtan.

Betavivo finns att köpa på apotek och i hälsokostbutik.