Lågt blodsocker

Lågt blodsocker, även känd som hypoglykemi, är något som kan drabba människor med diabetes och pre-diabetes.

Hypoglykemi innebär lågt blodsocker – detta sker när man har 4 mmol/l eller lägre halt glukos i blodet. Detta är inte tillräckligt för att ge kroppen energi, då måste snabbverkande kolhydrater tillföras. Hypoglykemi kan uppstå om man har tagit för mycket insulin, missat en måltid, inte ätit tillräckligt med kolhydrater eller konsumerat stora mängder alkohol.

Symtom på lågt blodsocker

Symtomen på hypoglykemi skiljer sig från person till person, men normalt sätt visar det sig genom svettningar, skakningar, förvirring, hunger, trötthet, dimsyn, koncentrationssvårigheter och hjärtklappningar.

Kom ihåg – kontrollera alltid blodsockret om du tror att du har en insulinkänning!

Att behandla en hypoglykemi

Om blodsockret är under 4 mmol / l behöver du äta 15-20 gram snabbverkande kolhydrater.

Välj från ett av alternativen nedan:

  • Ett litet glas söt (icke-diet) dryck
  • Minst tre druvsockertabletter
  • Fem sötsaker, såsom geléhallon
  • Ett glas juice

Kontrollera blodsockernivån efter tio minuter för att se om nivån kommit över 4 mmol/l, om inte bör du få i dig ytterliga 15-20 gram kolhydrater och upprepa processen.

Vissa människor behöver följa upp med långsamma kolhydrater för att förhindra upprepad hypoglykemi. Det kan vara i form av en smörgås, frukt eller Betavivo havrehjärtan med mjölk. En portion Betavivo minskar blodsockertoppar och bidrar till jämnare nivåer som hjälper motverka lågt blodsocker.